Aira Samulin
Alkuun Yleistä Artikkelit Hyrsylän Mutka Galleria

<< edellinen |

 

Ilta Sanomat

"Jokainen on kaunis tanssiessaan"

- MINULTA ON pyydetty tanssikirjaa jo kauan. Ehkä teenkin sen. Siinä kirjassa ei kyllä sitten ole askelten kuvia! Sen sijaan kerron, miten tanssi liittyy elämään, Aira Samulin sanoo.
75-vuotias Samulin on paras todistus siitä, että vierivät kivet eivät sammaloidu. Tanssi on ollut aina osa hänen elämäänsä, eikä hän väsy ylistämään sen elämäniloa antavaa voimaa.
- Tanssi kuuluu kaikille - ei vain nuorille, kauniille ja naimaikäisille, hän puuskahtaa.

VANHASSA KUVASSA vuodelta 1977 Aira tanssii poikansa Jarin kanssa salsaa, josta tuli hänen ansiostaan muotitanssi tuona vuonna Suomessa.
Kiihkeä puertoricolainen tanssi otti tulta hitaissa suomalaisissa.


"Aira Samulin ja siippansa Ekku peltomäki toivat Salsan Suomeen tullessaan vuodenvaihteessa jenkkimatkalta. Tässä Aira poikansa Jari Samulinin kanssa näyttää vähän mallia, miten tätä puertoricolaisperäistä tanssia mennään." (Ilta-Sanomien kuvateksti 19.2.1977).

- Eiväthän salsan alkeet ole vaikeat, ja musiikki on niin kivaa, että sitä jaksaa jauhaa, Aira valistaa.
Pitkäsäärinen Aira Samulin oli valittu 1953 mannekiinikuningattareksi, ja hän loisti myös parketeilla kilpatanssijana. Kun hän sitten 1960-luvulla alkoi juontaa mannekiininäytöksiä, niiden jähmeys ei häntä miellyttänyt.
- Niinpä toin tanssin muotinäytöksiin - luultavasti ensimmäisenä maailmassa! hän kehaisee.

SYNTYIVÄT RYTMIKKÄÄT
mannekiinti ja Samulinin muotinäytökset paisuivat niin, että niitä varten piti varata Finlandia-talo. Näytökset olivat juhlia, joihin tultiin busseilla ympäri Suomea.
- Se oli muodin vallankumous. Tein koreografiat vaatteitten ja ajan hengen mukaan. Usein mukana oli rivitansseja, jotka herättivät paljon ihastusta. Ihmiset halusivat tulla oppimaan niitä, joten minun oli ihan pakko perustaa tanssikoulu, Samulin muistelee.
- Kun sitten kävin Yhdysvalloissa, näin ihmeekseni, että siellä ihmiset tanssivat riveissä diskossa. Me olimme tehneet sitä jo kauan muotinäytöksissä!

1970-, 80- ja 90-luvuilla Samulin lanseerasi sitten lukemattomat muotitanssit ja opetti suomalaiset tanssimaan niitä.
- Tanssi on parasta terapiaa. Jokainen ihminen on kaunis tanssiessaan, hän tietää.


Aira Samulin nyt.

Tekstit: Kaarina Timonen

 

Design by www.lemonnet.fi